Met schulden kun je geen toekomst opbouwen

Met schulden is het lastig een toekomst op te bouwen. Daarom helpt Bindkracht10 mensen met financiële problemen. Hoe bouw je je schulden af, hoe krijg je meer inkomen en minder uitgaven, hoe ga je slim met geld om? Beau: “Als je geen geld hebt, kun je het ook niet uitgeven. Maar dat deed ik dus wel.”

“Als ik iets kocht, gaf dat even een lekker gevoel”

Beau is druk deze weken. Ze hard aan het werk in de keuken van het eetcafé waar ze stage loopt. Beau hoopt binnenkort haar BBL-koksopleiding niveau 2 af te ronden. Daarna gaat ze verder met niveau 3. “Ik wil echt hogerop komen, zodat ik carrière kan maken.” Het gaat goed met Beau. Ze woont sinds kort samen met haar vriend en heeft het naar haar zin op haar werk en op school. Er is alle reden om trots te zijn, want een paar jaar geleden zag haar situatie er veel minder rooskleurig uit. “Ik kom niet echt uit een stabiel gezin”, vertelt ze. “Toen ik 15 jaar was moest ik het huis uit en kwam ik in de crisisopvang terecht.” In de jaren die daarop volgden, kreeg Beau woonbegeleiding en zorg via verschillende instellingen. “Ik was depressief, had geen opleiding of werk en ik blowde heel veel. Daarbij voelde ik de waarde van geld niet. Ik gaf mijn kleine bijstandsuitkering liever uit aan wiet dan aan mijn zorgverzekering. Ook zat ik een aantal uren per dag op internet om te shoppen. Als ik iets kocht, gaf dat even een lekker gevoel. Maar dat verdween al snel weer.”

40 euro per week Haar schulden liepen op, haar zicht hierop vertroebelde omdat ze haar post niet meer opende. “Maar daardoor werd het natuurlijk nog erger.” Toen Beau 23 jaar was, zag ze in dat het zo niet langer ging. “Ik besloot af te kicken van de wiet en hulp te zoeken voor mijn financiële problemen.” Zo kwam ze bij Sal van Bindkracht10 terecht. Hij begeleidt mensen die hulp nodig hebben bij hun geldzaken en schulden. “We gingen samen naar mijn financiën kijken. Sal zorgde voor betalingsregelingen met schuldeisers en ik kreeg budgetbeheer waardoor ik nog 40 euro per week had om van te leven.” Beau en Sal spraken regelmatig af. Makkelijk was het niet, maar Beau besloot zich aan de afspraken te houden. “Ik was ondertussen van mijn blowverslaving af, ik werd actiever en wilde weer iets van mijn leven maken.”

SNEL HULP BIJ GELDZORGEN

Veel mensen met geldzorgen vragen pas laat hulp. Hun problemen zijn dan vaak erger geworden. Om dat tegen te gaan is de Financieel Expert in de Wijk gestart. Dit project is een samenwerking met Bureau schuldhulpverlening van de gemeente Nijmegen. Bewoners met geldzorgen krijgen een advies, korte ondersteuning of worden doorgeleid naar een schuldregeling, stabilisatietraject, budgetcoaching of andere ondersteuning.

“Het gaat nu echt de goede kant op”

Op vakantie

Stapje voor stapje lukte dat. Na drie jaar hulp bij haar geldzaken, kon ze het traject met Sal afsluiten. Beau: “Niet lang daarna was ik helemaal schuldenvrij, dat was echt wel een mooi moment.” Inmiddels volgt Beau de BBL-koksopleiding en staat ze meerdere dagen per week in de keuken van een eetcafé. Vanwege corona was het niet makkelijk om werkervaring op te doen in de keuken. “Toen alles dicht was vanwege de lockdown, heb ik zelfs een tijdje productiewerk gedaan. Thuis kwamen de muren op me af en ik wilde geld blijven verdienen. Ik wil natuurlijk niet weer in de problemen komen.” Met haar diploma op zak, hoopt ze op een mooie toekomst in de keuken van een restaurant. “Mijn leven draait tegenwoordig niet meer om afspraken met zorginstellingen en instanties of behandelingen. Eindelijk draait mijn leven om leuk werk, op vakantie gaan met mijn vriend en ik ben zelfs aan het sparen voor mijn rijbewijs. Het gaat nu echt de goede kant op.”

Hulp bij geldzaken

Mobility Mentoring

In veel van onze dienstverlening werken we met de methode Mobility Mentoring®. Die methode gaat uit van het wetenschappelijk inzicht dat schulden chronische stress veroorzaken. Langdurige stress verlamt het vermogen om problemen op te lossen. Medewerkers bespreken dit effect met de klant. Samen kijken ze hoe obstakels weggenomen kunnen worden.

50 EURO CHALLENGE

Om mensen mee te laten maken hoe het is om in armoede te leven, organiseerden we samen met de HAN de 50 euro per week challenge. Dat is het bedrag wat er vaak overblijft nadat alle lasten en aflossing is betaald (afhankelijk van je situatie). Ook raadslid Marjolijn Mijling probeerde een week van 50 euro te leven. Omroep Gelderland maakte er een verslag over.

POSITIEVE PRIKKELS

Het belonen bij het bereiken van doelen is onderdeel van Mobility Mentoring. Veel mensen met schulden hebben geen geld om hun fiets te laten repareren. Een groep medewerkers startte daarom met ‘positieve prikkels’, een project waarbij NXP financiële en praktische steun levert. BikeWerk (Pluryn) repareert de fietsen. In 2020 werden 49 fietsen opgeknapt en uitgedeeld en 32 reparaties verricht. De Gelderlander schreef er een mooi stuk over. Een andere positieve prikkel zijn speciaal ontwikkelde kaartjes om mensen aan te moedigen.

EEN NIJMEEGSE BRUG

Een onderdeel van Mobility Mentoring is de Brug. Op vijf pijlers: gezin, welzijn, financiën, opleiding en carrière, kijken we samen waar de klant staat en waar die naartoe wil. Om het makkelijke toepasbaar te maken hebben we een Nijmeegse brug ontwikkeld.

Formulierenbrigade, ook in de wijk

De Formulierenbrigade van Bindkracht10 doet voorzieningen­checks, draait een belastingspreekuur en is sinds 2020 ook actief in de wijk: Midden, Nieuw West, Lindenholt en Zuid. Ze vult het gat dat bestaat tussen de Sociaal raadslieden, Financieel expert in de wijk en de Stips. Zo werden ook de effecten van corona voor mensen met een flexibel arbeids­contract zichtbaar. De Formulierenbrigade hielp veel bij aanvragen voor ww.

WERKEN AAN WERK

Mensen met schulden en een afstand tot de arbeidsmarkt werden begeleid naar financiële zelfstandigheid. Het project liep tot en met 2020 en werd gefinancierd door het Instituut Gak en de gemeente Nijmegen. Vanuit het project zijn 26 deelnemers begeleid. Elf ervan hebben werk gevonden.

SCHULDEN UITLEGGEN MET TEKENINGEN

Als je schulden hebt is de situatie vaak heel ingewikkeld. Als je de Nederlandse taal niet goed spreekt is het nog moeilijker. Bindkracht10 heeft daarom tekeningen ontwikkeld om de situatie beter uitleggen in een gesprek. Steun kwam van het Cellenbroedershuis.