‘Ik verheug me nu op contact met anderen’

Nijmeegse jongeren met al hun talenten, onzekerheden en problemen, konden het afgelopen jaar bij Bindkracht10 terecht. Bij de Jongerenstip krijgen zij advies en antwoord op al hun vragen, bij het Jongerenlab kunnen zij hun talenten en kracht tot bloei laten komen. Binnen lopen, mensen ontmoeten en met je ideeën aan de slag. Corona maakte het lastiger, maar toch gebeurde er veel, vertellen Keyshia en Sanja, die actief waren als vrijwilliger.

“Ik ga van mijn hobby mijn werk maken”

Druk append en met een brede glimlach komt Keyshia aanlopen. Sinds 2014 is ze vrijwilliger bij het Jongerenlab. Ze straalt als ze op een podium staat en anderen tot bloei ziet komen. Helaas gingen veel evene­menten en ontmoetingen door corona niet door. “Maar we doen zulke toffe dingen.” Het is een plek die er gewoon móet zijn. Zo simpel is het. Voor Keyshia is het Jongerenlab een plek waar zij zich thuis voelt, waar ze een groot deel van haar tijd insteekt. “Ik ben begonnen met het organiseren van open avonden en evene­menten. Al gauw stond ik die avonden zelf te hosten.” Tijdens een open avond kan iedereen die dat wil op het podium zijn of haar kunsten laten zien. “Het is de perfecte plek om jongeren bij elkaar te brengen. Zingen, dansen, rappen. Ik heb al zoveel talent voorbij zien komen, dat is heel tof.” Vanwege de coronacrisis konden veel avonden en evenementen niet doorgaan. “Al gauw hebben we online shows en een coronavlog opgezet, zodat we elkaar virtueel konden ontmoeten. Dat is super­belangrijk want veel jongeren voelden zich eenzaam en hadden het erg moeilijk dit jaar.” Gelukkig zijn de open avonden inmiddels weer opgestart. Belbuddy’s In 2020 werd ook het project Belbuddy’s gestart, dankzij een subsidie van ZonMW. Keyshia: “Belbuddy zijn betekent dat je af en toe even met iemand belt om te vragen hoe het met diegene gaat. Zo spreek ik regel­matig een jongen die geen vrienden heeft en bijna altijd alleen is. Hij is zeker welkom bij ons!” Dit jaar besefte Keyshia extra hoe belangrijk contact met anderen voor haar is. “Ik heb het zo gemist en kan niet wachten tot we elkaar weer zonder gedoe kunnen zien.” Door dit jaar weet ze nu ook wat ze met haar leven wil. “Ik ga van mijn hobby mijn werk maken, volgend schooljaar begin ik met de opleiding pedagogische hulp­verlening en hoop ik zelf jongerenwerker te worden.”

JONGEREN STEUNEN ELKAAR

Bij het JongerenStip en JongerenLab (voorheen Jimmy’s) werken jongeren aan hun talenten en geven er informatie en advies aan andere jongeren. Eén van de hoogtepunten in 2020 was de podcast die werd ontwikkeld. Daarin worden taboes rondom problemen van jongeren bespreekbaar gemaakt. Bij het project My Story werden studenten van het ROC ondersteund in de zoektocht naar hun identiteit. En samen met het Werkbedrijf en Sterker werd de carrièretraining BOOST! opgezet. Tot slot was er het maatjes project Belbuddy’s. Jongeren die nog niet zo goed de weg weten in de samenleving, worden gekoppeld aan jongeren die hen willen helpen.

“Contact hebben met anderen was vaak een drempel voor me”

Kletscafé

Terwijl Keyshia uitbundig vertelt, luistert Sanja rustig. Haar uitstraling is zacht, haar kleding kleurrijk. Ook Sanja vond haar plek bij de Jongerenstip, op een heel andere manier. Ze worstelde lange tijd met onder meer eenzaamheid en depressie. “Nu is het tijd om mijn grenzen te verleggen. Binnenkort starten we met een kletscafé.” Sinds 2020 werkt Sanja als vrijwilliger bij de Jongerenstip, dankzij de TalentenExpeditie. “Ik was vastgelopen in mijn leven, wist niet wat ik wilde doen qua opleiding en werk. De TalentenExpeditie kon me misschien op weg helpen.” Dat bleek inderdaad zo te zijn. “Toen ik bij de Jongerenstip kwam, merkte ik dat ik me thuis voelde. Ik kon vrijwilliger worden, zonder dat er allerlei voorwaardes golden of eisen werden gesteld. Ik wilde dat liever dan een opleiding, dat komt nog wel.” Ze besloot zich te richten op haar eigen mentale gezondheid, maar ook op die van anderen. “Ik had het idee om een kletscafé op te zetten waar jongeren echt in contact kunnen komen met elkaar. Verbinding, compassie, openhartige gesprekken: daar hebben veel jongeren behoefte aan.” Grensverleggers Samen met Lotte van Bindkracht10 en andere jongeren, werkte ze de plannen verder uit. “Maar net toen we van start wilden gaan, barstte de coronapandemie los. Alles lag stil.” Sanja zat veel thuis. “Ik heb daar niet extra onder geleden, ik heb de tijd gebruikt om aan mezelf te werken. Ik ben begonnen met de training Grensverleggers, ook bij de Jongerenstip. Heel intens en heel mooi. Sinds kort kan ik zeggen dat het echt beter met me gaat. Contact hebben met anderen was vaak een drempel voor me, nu merk ik dat ik me er eindelijk op verheug. En hopelijk gaat het kletscafé binnenkort echt van start. Ik ben er nu nog veel meer klaar voor dan vorig jaar.”

Jongeren­werk

Corona biedt nieuwe kansen

Door de plotselinge sluiting van de jongerencentra zagen jongerenwerkers al snel nieuwe kansen. Dat kwam gelijk van pas in de ramadanperiode. Normaal zoeken veel mensen elkaar op na zonsondergang. Daarom werden er een speciale ramadanflyer gemaakt in verschillende talen en online activiteiten georganiseerd na het verbreken van het vasten. Zo verliep de vastenmaand in Nijmegen heel rustig.

PERSOONLIJK CONTACT IN CORONATIJD

Tijdens de coronatijd is veel contact gehouden via online kanalen als Instagram en WhatsApp. Ook waren jongeren­werkers op straat te vinden bij de jongeren. Hierbij is er soms ook een journalist mee op pad gegaan. Ook tijdens de avondklok. Als cruciale beroepsgroep hadden ze ontheffing. Verder gaven ze voorlichting in het (voortgezet)onderwijs en waren betrokken bij projecten als School’s Out en MoneyWays.

JONGERENWERK ONLINE

Ook het online jongerenwerk kreeg door corona een ‘boost’. Jongerenwerkers zochten naar nieuwe manieren om jongeren te bereiken. Zo startte Boubaker met live-streams op Instagram, waar soms wel meer dan 11.000 jongeren tegelijk naar keken. Het Bindkracht10-Youtubekanaal werd gevuld met video’s, zoals Lieke en Joanna die nieuwe sporten uitproberen. Boubaker scoorde een dikke hit met zijn show ‘In de Waggie’. Met bekende gasten als Hosai en Djahboy kregen deze video’s meer dan 30.000 views.

ZOMERTOUR

In de zomer van 2020 organiseerde het jongerenwerk samen met On the Block van Cultuurhuis de Lindenberg, de afdeling Sportservice van de gemeente Nijmegen en andere partners de zomertour. In meer dan 7 stadsdelen werden buitenactiviteiten georganiseerd. Er waren creatieve en sportieve workshops, zoals Archery attack, beat-creating, rap, dans, videografie en nog veel meer.

IJSKOUD NIJMEGEN EN BINDKRACHTCUP ONLINE

In de winterperiode is in korte tijd ‘IJskoud Nijmegen’ opgezet. Twee weken lang waren er (buiten)activiteiten voor jongeren tussen de 10 – 17 jaar. Hoogtepunt was de online-versie van de BindkrachtCup, waarbij jongeren uit 8 wijken streden in Fifa21 om de eer en mooie prijzen. Bindkracht10 werkte hierbij samen met FC Social Work, Gemeente Nijmegen, Gelderse Sportfederatie, WePlay E-Sports en N.E.C. en veel andere organisaties.