‘Ze genieten van de spellen en de aandacht’

Kinderen opvoeden is niet altijd makkelijk. Daarom geeft Bindkracht10 verschillende vormen van opvoedondersteuning aan ouders en kinderen. Dat is leuk en leerzaam. Canan is er heel blij mee. “Ik zie dat het onze kindjes helpt, ze genieten van de spellen en aandacht.”

“Het leek me een goed idee om wat extra hulp en aandacht te krijgen”

Het kleine tafeltje in de speeltuin is gedekt. Op tafel staan broodjes, perziken, druiven en andere gezonde snacks, en flesjes water om de dorst te lessen op deze zonnige middag. “We genieten ervan, nu het lekker weer is”, zegt de goedlachse Canan. Batuhan (7), Gürkan (5) en Kaan (3) rennen door de speeltuin, met in hun kielzog hun vriendjes en vriendinnetjes. De schoonmoeder van Canan houdt ondertussen een oogje in het zeil.

Hoewel Canan en haar gezin niet in het Willemskwartier wonen, komt ze hier elke dag. Haar ouders en schoonouders wonen in de buurt, haar drie kinderen gaan hier naar school. “Ik ben zelf opgegroeid in het Willemskwartier en het is een superfijne, levendige wijk. Als ik aan vroeger denk, dan was er altijd wat te doen en te beleven. Die herinneringen gun ik mijn kinderen ook. Buiten spelen en leuke dingen doen met andere kinderen.”

Canan is zelf betrokken bij allerlei activiteiten op school, daarnaast is ze overblijfmoeder. “Ik houd ervan om lekker bezig te zijn.” Zelf groeide Canan op met een zusje dat gehandicapt was. “Inmiddels is ze overleden en heb ik alleen mijn ouders nog. Daarom wilde ik graag een groot gezin, zodat de kinderen altijd nog elkaar hebben.” Inmiddels is Canan zwanger van hun vierde kindje. Ze lacht: “Dus dat grote gezin komt er wel.”

Aandacht verdelen Het is alweer een paar jaar geleden dat Canan in contact kwam met Bindkracht10, voor haar zoon Batuhan (nu 7 jaar). “Zijn juf vroeg mij een keer of ik gebruik wilde maken van ‘Spel aan huis’.” Dit is een vorm van lichte opvoedondersteuning waarbij een vrijwilliger of stagiair van Bindkracht10 thuiskomt om kinderen en hun ouders te begeleiden bij het spelen. De kinderen krijgen extra aandacht en werken bijvoorbeeld aan hun taalontwikkeling, zelfvertrouwen of concentratie. Canan: “We voeden onze kinderen tweetalig op en daar zijn we blij mee. Maar Batuhan had een lichte taalachterstand en soms moeite met de zinsopbouw. Ik ben zelf opgeleid als pedagogisch medewerker en doe thuis heel veel met onze kinderen om hen te stimuleren. Toch leek het me een goed idee om wat extra hulp en aandacht te krijgen.”

VOORTUINBEZOEKEN ONDERSTEUNEN OPVOEDING

Ook in 2020 hebben wij gezinnen geholpen door verschillende opvoedondersteuningsprojecten: Home-Start, Spel aan Huis, VoorleesExpress en Jij & Ik. Vanwege corona ging dat anders als normaal en werden huisbezoeken tijdens deze periode voortuinbezoeken. Ook werden er extra acties opgezet, met extra aandacht voor de gezinnen. Verder heeft het contact online, telefonisch of buiten plaatsgevonden. Het voorlezen is samen met de Bibliotheek Gelderland-Zuid online doorgegaan.

“Het is altijd heel gezellig”

Concentratie Samen met Floor van Bindkracht10 werd er een plan opgesteld: wat willen we bereiken? Vanwege corona kon ‘Spel aan huis’ afgelopen jaar vaker niet dan wel thuis plaatsvinden. “Maar we hebben wel regelmatig buiten afgesproken”, vertelt Canan. Het was sowieso aanpassen dit jaar, ook binnen het gezin. “Mijn ouders en schoonouders springen vaak bij, maar dat kon nu vanwege corona minder makkelijk. Ik wilde niet bij hen thuis komen en het risico lopen om hen te besmetten.”

In het begin kwam Floor langs voor Batuhan, inmiddels krijgt Gürkan ‘Spel aan huis’. “Het doet hem goed, ik zie hem groeien en zich steeds verder ontwikkelen. Ook met zijn taalontwikkeling gaat het goed.” Canan merkt ook dat hij zich beter kan concentreren. “Het was een uitdaging om tien minuten een spelletje te spelen, maar hij gaat enorm vooruit.” Gürkan kruipt even bij zijn moeder op schoot en vertelt hoe hij het vindt als Floor langskomt. “Het is altijd heel gezellig”, vertelt hij zachtjes. “Weet je dat ik mijn naam al kan schrijven?”

Kinderwerk

Activiteitenpleinen gaan naar buiten

Ook de activiteitenpleinen moesten zich in 2020 aanpassen aan corona. Ze bleven vaak dicht: tijdens de sluiting van de scholen, maar ook als de scholen geen mensen van buiten toelieten. De medewerkers zochten alternatieven in online activiteiten, deurbezoeken en buiten­activiteiten. In contact blijven met kinderen en ouders/verzorgers was het belangrijkste doel. Dit gebeurde op basis van de eigen contacten, maar ook door signalen van school of andere verwijzers.

BREDE SCHOOL COÖRDINATIE

In 2020 is – vanwege corona – gekeken naar wat er wel kan. Op meerdere locaties zijn de kinderen thuis actief benaderd vanuit de Brede School. Kinderen uit de wijk die niet op school zitten waren moeilijker te bereiken. Toch is er door brede school medewerkers, ouders, partners en vrijwilligers nog veel gerealiseerd. Een mooi voorbeeld daarvan is de berenactie in de wijken Heseveld en Neerbosch-Oost.

BAKKEN, HINTS EN ACTIES IN DE WIJK

Zo stonden er in no-time wekelijks nieuwe filmpjes online, zoals Online Hints met Alyssa en Bakken met Bianca. In Dukenburg is een Minute-to-win-it-actie opgezet door de 13-jarige Mohamed, ondersteunt door kinder- en jongerenwerker Luis. Maar ook in de wijk waren er allerlei activiteiten te vinden, zoals een stoepkrijtactie. Tijdens de vakantie werden doeboekjes rondgebracht met puzzels, tekeningen en opdrachten. Zo hoefden kinderen zich in hun vakantie niet te vervelen.

Kunstproject ondanks lange sluiting

Bij de Ouder Kind Centra (OKC) kunnen ouders elkaar ontmoeten en praten over de opvoeding van hun kinderen. In 2020 waren de OKC’s lange tijd gesloten. Tijdens de zomer is er vanuit het OKC het Kleurrijk dit kunstproject in het Willemskwartier ontstaan. Burgemeester Bruls heeft het uiteindelijke kunstwerk mogen onthullen. Buurtbewoners die hebben meegeholpen met het maken van het kunstwerk waren aanwezig. Kinderen van basisschool het Kleurrijk zorgden voor een hapje.