Als de rollen omdraaien

Bindkracht10 kan niet zonder vrijwilligers. Vaak komen mensen eerst met een vraag bij ons en worden vervolgens vrijwilliger. Hennie begon als vrijwilliger en kreeg later een vraag. Ze werkte net een half jaar bij de Stip, toen de eerste corona lockdown haar weer naar huis stuurde. Vervolgens kreeg ze zoveel lichamelijke klachten dat ze na die lockdown niet terug kon komen. Opeens zag ze veel minder mensen en had ze zelf een vraag: hoe vul ik mijn leven opnieuw in?

“Mensen voelen dat ze bij mij alles kwijt kunnen”

‘Ik heb best een extreem leven gehad’, vertelt Hennie (66). ‘Veel meegemaakt en veel diepe, emotionele dalen beleefd. Ook veel therapie gehad. Daarin leer je jezelf goed kennen. Ik weet waar mijn valkuilen liggen en waar ik goed in ben. Acht jaar geleden kreeg ik de diagnose ADHD. Toen viel er nog meer op zijn plaats. Al die heftige emoties bijvoorbeeld, maar ook dat ik zo’n moeite heb met grenzen en structuur. Ik praat heel graag, maar kan ook goed luisteren. Mensen voelen dat ze bij mij alles kwijt kunnen. Ze voelen zich gehoord. Dat maakt me een prima gastvrouw. Ik heb dat gedaan bij het Helen Dowling instituut in Groesbeek. Maar die vestiging sloot eind 2017, net toen ik naar Grootstal verhuisde.’

Gastvrouw ‘Het eerste jaar in mijn nieuwe huisje was hectisch’, blikt Hennie peinzend terug. ‘Eerst was ik vier maanden tot aan haar dood mantelzorger voor mijn moeder. Daarna kreeg ik een conflict met een broer. Dat raakte me erg. Maar in 2019 werd het rustiger. Toen Marjo van Bindkracht10 mij bij de supermarkt aansprak voor een korte enquête, vroeg ik haar of ze misschien vrijwilligers kon gebruiken. Dat kon ze. Bindkracht10 ging een Stip oprichten in wijkcentrum de Schakel. Een Stip is een advies- en informatiecentrum in de wijk. Ik heb geholpen met de opzet en werd daarna gastvrouw op de vrijdagochtend. Dat beviel prima. Ik zat achter een bureautje in de hal en verwelkomde binnenlopers, noteerde wat gegevens en maakte een praatje. Soms liep zo’n praatje behoorlijk uit. Ik herinner me een wijkbewoner met wie ik meer dan een uur heb zitten praten. Na afloop vertrok hij opgelucht en dat gaf mij weer voldoening.’

HANDJE HELPEN BIJ ONTMOETING

Soms hebben mensen wat steun nodig om verder te komen. Omdat ze nieuwe zijn in de wijk, wat hulp kunnen gebruiken of de weg niet kennen. En er zijn veel mensen die iets voor een ander willen betekenen. Stip en opbouwwerk helpen bij het zoeken naar een maatje, vrijwilligerswerk of activiteiten in de wijk. Ook kan de huisarts, praktijk­ondersteuner of fysiotherapeut verwijzen naar een coach van Welzijn op Recept. Die helpt met een serie gesprekken.

“Vroeger vond ik wijkcentra wat oubollig, echt voor oude mensen”

Oud vrouwtje ‘Toen moest de Stip dicht vanwege corona. Niet lang daarna kreeg ik gezondheids­problemen. Ik hield vocht vast en was benauwd en moe. Uiteindelijk bleek de oorzaak ernstig hartfalen. Opeens voelde ik me een oud vrouwtje. In plaats van hulp te geven, had ik nu zelf hulp nodig. Dat vond ik erg moeilijk. Gelukkig had ik op de Stip Hannie leren kennen. Zij is opbouwwerker in Grootstal en kwam eens in de drie weken voor een gesprek naar me toe. Vanuit de Stip nam ze winterdoepakketten voor me mee: puzzels, tijdschriften en knutseldingetjes. Na de lockdown sloot ik via haar aan bij een handwerk­club. Dat was gezellig en gaf structuur. Zo pakte ik een breiwerk op dat al drie jaar stil lag. Het voelde ook goed om ergens bij te horen. Maar ja, na vier keer kwam de tweede lockdown en viel ook dat weer stil.’ Van gever naar vrager ‘Hannie bleef gelukkig wel komen en nu zitten we in de afrondfase. We gaan kijken of ik een praatmaatje kan vinden. En als deze lockdown stopt, wil ik weer bij een club. Het lijkt me ook leuk om een keer koffie te gaan drinken of een soepie te eten in De Schakel. Vroeger vond ik wijkcentra wat oubollig, echt voor oude mensen. Maar juist omdat ik er als vrijwilliger heb rondgelopen, weet ik nu beter. De Schakel is heel toegankelijk en ik heb er echt wat te halen. Hannie heeft beloofd me op de hoogte te houden van nieuwe activiteiten. Wat ze vooral heeft gedaan is me over de drempel helpen van hulpgever naar hulpvrager. Dat was moeilijk. Ik help graag. Ik wil mensen liefde geven en warmte. Als ik voor iemand zorg, voel ik me lekker. Maar mijn hele leven vind ik het al moeilijk om mijn grenzen aan te geven. Nu moet ik leren om voor mezelf en mijn gezondheid te kiezen. Hannie bevestigt me hierin. Nu eerst voor mezelf zorgen en daarna zien we wel weer. Ik heb sinds een paar weken een nieuw medicijn dat goed aanslaat. Ik voel me een stuk fitter. Dus wie weet wat de toekomst brengt. Ik heb nog genoeg te geven.’

Stips & opbouwwerk

Stips in coronatijd

Door corona gingen de wijkcentra dicht. Om te voorkomen dat mensen hun vragen niet meer konden stellen zijn de tijden van de Stip-lijn zijn gelijk ruimer gemaakt. Zodra het kon waren de Stips weer open op afspraak. Mensen konden altijd hun vraag stellen, maar ook bellen als ze alleen maar willen praten of zich zorgen maken. Er is een flyer in 8 talen ontwikkeld: Nederlands, Engels Frans, Spaans, Arabisch, Somalisch, Turks en Tigrinya. De flyer is in een oplage van 20.000 besteld en grotendeels verspreidt. Doordat de lockdown en omdat de Stips alleen op afspraak werkten waren er ook minder vragen.

Samen met opbouwwerk werden Buurman en Buurman kaartjes verspreidt waarmee mensen hulp konden aanbieden of vragen. Ook waren er speciale winterdoe pakketten. Bewoners konden zich daarop abonneren en kregen dan wekelijks een leuke knutsel, puzzel of andere hobbyactiviteit. Doel was om weer even contact te hebben met mensen en te horen hoe het gaat.

VIDEO-TIP VAN DE STIP

Toen de wijkcentra weer open gingen voor persoonlijke gesprekken gingen de Stips ook weer open. In een filmpje werd uitgelegd hoe mensen veilig de Stip konden bezoeken. Onder de naam ‘Tip van de Stip’ zijn in 2020 drie films met praktische tips gemaakt. Daarin wordt bewoners uitgelegd hoe ze dingen zelf kunnen regelen of hulp kunnen vragen. Zoals: uitstel aanvragen voor belasting­aangifte, het busvoordeel­abonnement of de collectieve aanvullende verzekering van de gemeente Nijmegen. Ook werden een ramadan en nieuwsjaarswens film gemaakt.

Veilig de wijk in

Door corona waren de wijkcentra gesloten. Elkaar ontmoeten was daarom moeilijker. Om bewoners een hart onder de riem te steken en te ondersteunen trokken de opbouwwerkers de wijk in. Samen met partners hielden ze intercom aanbelacties, balkongym, voortuingesprekken en meer. Samen met Operatie Steenbreek zijn er in juni plantjes uitgedeeld in een aantal wijken, onder het motto Bluumkes feur jou!. Zo werden mensen gewezen op het belang van een groene wijk. En werden ze gewezen op de Stip-lijn. In de zomer organiseerden de opbouwwerkers pop-up terrasjes in de wijk op anderhalve meter.