Bindkracht10.nlNieuwsBurgemeester Bruls praat met jongeren over coronazorgen @JongerenLab
Burgemeester Bruls praat met jongeren over coronazorgen @JongerenLab

Op dinsdagmiddag 10 november kwam burgemeester Bruls bij het JongerenLab langs om aan jongeren te vragen hoe zij de coronacrisis doorkomen: Wat leeft er onder de jongeren. Waar liggen de behoeften? En wat hebben ze nodig? Natuurlijk volgens de toen geldende corona-richtlijnen van het RIVM. De aanwezige 6 jongeren waren tussen de 18 en 23 jaar, uit de verschillende wijken in Nijmegen.

Jeugdverbinden
Dit initiatief kwam voort uit het Project Jeugdverbinden van het JongerenLab. Om jongeren dichter bij de politiek te brengen en hun stem te laten horen. Voorafgaand aan het gesprek hadden jongeren al aangegeven graag mee te willen denken en een actievere rol te willen spelen in deze coronatijd. Maar ook dat ze hebben ook behoefte aan duidelijkheid en perspectief. Iets wat vaak wordt besloten in de politiek. In totaal kwamen in verschillende rondes 5 onderwerpen aan bod: Werk en Inkomen, Studie en Stage, Sociale contacten (beperkingen), Psychische invloeden en Overige. Per onderwerp werd 10 minuten uitgetrokken.

Resultaten en vervolgacties
De burgemeester deelde de zorgen van de jongeren voor een verdere lockdown en wat de maatschappelijke gevolgen hiervan zullen zijn.  Vandaar ook de insteek dat het jongerenwerk ‘’gewoon’’ open mag blijven. Met wat aanpassingen: kleinere activiteiten, minder jongeren per activiteit etc. Wat verder werd benoemd: Eenzaamheid en behoefte aan fysieke ontmoetingsplekken. Het belang van plekken als het JongerenLab, maar ook de jongerencentra in de wijken en dat angstzorgen voor de toekomst een grote rol spelen.

Meer ideeën
Ook vroeg de burgemeester aan jongeren om met hem mee te denken; wat als covid-19 pandemie nog een jaar duurt, wat dan? De jongeren komen deze week bijeen om een activiteit of initiatief te bedenken om hierop in te spelen. Dat zou bijv. kunnen zijn tegen eenzaamheid, dagbesteding maar ook ‘’voor een goede zaak’’; bijv. in een verpleeghuis. Daarover zou de burgemeester en zijn team graag op de hoogte gehouden willen worden om verder met de jongeren mee te denken

Overigens gaan ze vanuit het Jongerenlab al een idee uitvoeren. Per december wordt een kletscafé gestart voor jongeren die getroffen zijn door corona of zich eenzaam voelen. Hou daarvoor hun socials en website www.jongerenlab.nl in de gaten.

Dit artikel is mede geschreven door Yavuz Goktas (Stedelijk Jongerenwerker Bindkracht10)