Bindkracht10.nlNieuwsOekraïners leren veilig zwemmen

Oekraïners leren veilig zwemmen

Oekraïnse vlag

Oekraïners leren veilig zwemmen

Met de warme temperaturen zoekt iedereen verkoeling. Voor Oekraïense vluchtelingen is dat nog niet makkelijk. Niet iedereen kan zwemmen, sommige mensen werken en anderen hebben maar weinig geld. Daarom is er nu een apart zwemuur in het Goffertbad.

Binnen een half uur geregeld
Bindkracht10 coördineert de inzet van vrijwilligers voor Oekraïners in de noodopvanglocaties. Sportbedrijf van gemeente Nijmegen organiseert er veel activiteiten. Uit navraag leek dat veel Oekraïners wilden zwemmen. Buurtsportcoach Stef Kemps: “Nou, het werd natuurlijk lekker weer. Alleen in de Waal is het gewoon heel gevaarlijk om te zwemmen. Dus tegen de Oekraïners werd gezegd: ga daar niet zwemmen. Ik ben toen in gesprek gegaan met mensen van Het Goffertbad. Zij betrokken gelijk Waterpolovereniging Aqua Novio en de Nijmeegse Reddingsbrigade erbij. Binnen een half uur hebben we toen samen gezegd: We gaan iets opzetten voor deze mensen”.

Veilig zwemmen
Dankzij de inzet van de vijf organisaties is er nu tijdens de zomervakantie een gratis zwemuur. Elke woensdagavond, buiten openingstijden, kunnen alle Oekraïense mensen in de noodopvang zwemmen: jong en oud. Stef vertelt daarover: “het is voornamelijk lekker zwemmen. Of ze kunnen aanhaken bij de training van het waterpolo. Al snel bleek dat er een supergrote vraag was naar zwemles. Dankzij de Reddingsbrigade kunnen we in dit uurtje ook zwemles aanbieden”.

Voor kinderen en ouders
Nu de scholen dicht zijn is er voor kinderen weinig te doen. Zeker als de ouders werken is dat saai. Daarom zijn veel activiteiten overdag voor kinderen. Zodat zij even lekker hun ei kwijt kunnen. Ook voor de ouders zijn activiteiten belangrijk, vertelt Stef: “als je niks te doen hebt, ga je natuurlijk ook veel meer malen en nadenken. Tijdens het uurtje leer je ook mensen kennen van andere noodopvanglocaties, dus je sociale kring wordt wat groter. Overdag zijn de meeste activiteiten kinderen. Dit is voor Iedereen”.

Groot succes
Daarom is het zwemuur voor Oekraïense mensen van alle leeftijden. Het is een groot succes: de eerste keer kwamen er 35 mensen, de tweede keer 50. Vrijwilligers gaan de eerste keren naar de verschillende locaties. Zo weten mensen precies de weg. Stef: “het doel is om gewoon zwemveilig te worden. Dat je je in het water weet te redden. Maar ik hoorde ook al dat er mensen een 10 rittenkaart hebben genomen bij het Goffertbad”.