Bindkracht10.nlNieuwsOok opvoeden in meer talen erg waardevol

Ook opvoeden in meer talen erg waardevol

VoorleesExpress Nijmegen is een project dat zich inzet voor taalontwikkeling bij kinderen. Daarbij komen ze bij wel 50 verschillende culturen thuis. De moedertaal thuis blijven spreken juichen ze toe
https://www.bindkracht10.nl/wp-content/uploads/2022/04/Foto-bij-artikel-voorleesExpress.png

Ook opvoeden in meer talen erg waardevol

Taal is superbelangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die dagelijks worden voorgelezen hoger scoren op taal en rekenen. De VoorleesExpress helpt gezinnen die wel wat extra taal kunnen gebruiken.

Een rijke taalomgeving

Bij de VoorleesExpress staat leesplezier voorop. Vrijwilligers stimuleren ouders om zoveel mogelijk te doen met taal: praten, zingen, (voor)lezen en taalspelletjes spelen. Dat zorgt voor een goede taalontwikkeling.  Die is belangrijk om later op school en in de maatschappij mee te komen. Zo’n omgeving is helaas niet bij elk gezin vanzelfsprekend.

Juist ook in de moedertaal

Een rijke taalomgeving creëren doen ouders het makkelijkst in de taal die zij het beste kennen. Bij veel gezinnen van de voorleesexpres is dat een andere taal dan Nederlands. Coördinator Anita Schiks zegt hierover: ‘We stimuleren ouders om juíst te kletsen, zingen en lezen in hun moedertaal. Als een kind ouder wordt kan deze woordenschat ook in het Nederlands omgezet worden”.

Tweetalig niet ten koste van Nederlands

Anita: “als ouders met kinderen blijven communiceren in de moedertaal zorgt dat niet voor een achterstand. Het ontwikkelen van Nederlands is een proces dat tijd nodig heeft. De kinderen moeten horen en leren begrijpen in het Nederlands. In eerste instantie loopt de moedertaal voor. Later zie je dat het gelijk gaat lopen. Kinderen kunnen heel goed twee en zelfs drie talen leren.”

Meerdere talen waardevol

Onderzoeken tonen het voordeel aan van meertalig sprekende kinderen. Bijvoorbeeld het hebben van een groot inlevingsvermogen. Het leren van een vreemde taal daagt ook de hersenen uit en heeft zo een positief effect op het denkvermogen. Ook zie je vaak dat kinderen trots zijn op hun cultuur en veel verbinding daarmee voelen wanneer ze de moedertaal nog spreken.

Van nadeel naar voordeel

Het stimuleren van de Nederlandse taal én het blijven spreken van de moedertaal kan juist voordelen met zich meebrengen. Anita: “de ouders zien het vaak als een nadeel. Hun kind loopt achter met taal en komt niet goed mee op school. Op latere leeftijd biedt het juist voordelen. Dat zouden we in de maatschappij nog wel meer kunnen toejuichen”.

VoorleesExpress

In 2021 werden 80 gezinnen met in totaal 175 kinderen ondersteund door 62 vrijwilligers. Ze komen bij wel 50 verschillende culturen thuis. We bedanken alle vrijwilligers en gezinnen voor hun inzet en vertrouwen.

vrouw met boek in haar hand en twee kinderen achter haar lachend