Bindkracht10.nlNieuwsUpdate Oekraïne

Update Oekraïne

Hier lees je de laatste ontwikkelingen rondom de noodopvang voor Oekraïnse vluchtelingen
oekraïense vlag
Foto noodopvang Jan Massinkhal
https://www.bindkracht10.nl/wp-content/uploads/2022/05/liam-read-Wkgm9Uoah5E-unsplash-scaled.jpg

Noodopvang Jan Massinkhal sluit. Nieuwe locaties open in Nijmegen


Toen de oorlog in Oekraïne begon werden veel vluchtelingen verwacht. Nijmegen opende meteen de Jan Massinkhal als tijdelijke noodopvang. Nu zijn er meer geschikte, vastere, opvangplekken. Daarom heeft de gemeente laten weten dat per 1 juni de hal sluit. Vandaag begint de afbouw die een aantal dagen zal duren. Hierna zal de Jan Massinkhal weer dienstdoen als sporthal. De mensen die er verbleven worden verdeeld over de regio.  

Gezellige afsluiting met bedankje 

Veel vrijwilligers hebben geholpen bij de Jan Massinkhal. Met hart en ziel hebben zij zich ingezet voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er wordt een afsluiting georganiseerd om iedereen te bedanken. Daarnaast is er aandacht voor nazorg. Er komen bijvoorbeeld begeleidende gesprekken als vrijwilligers daar behoefte aan hebben. 

De vertaalvrijwilligers (Oekraïens/Russisch) hebben inmiddels een aparte bijeenkomst gehad waarin zij bedankt werden voor hun bijzondere inspanningen. Ook daar vond -indien nodig- nazorg plaats. De vertalers die willen worden nog langer ingezet op de verschillende locaties zoals bijvoorbeeld de stadswinkel.  

Nieuwe locaties

Met de sluiting van de Jan Massinkhal is het werk nog niet voorbij. De gemeente heeft afgelopen tijd gezocht naar nieuwe opvanglocaties. Inmiddels zijn er een aantal gevonden en bevestigd. Op 17 mei opende het CWZ/oude Schippersinternaat waar plek is voor 30 mensen. De Tweede Walstraat en ook de Danielskerk zijn nieuwe locaties. Andere bestaande opvanglocaties zijn de twee boten in de haven. Die zitten al een tijd vol. De mensen kunnen daar voor langere tijd blijven. Bindkracht10 organiseert daar inmiddels activiteiten.  

Vrijwilligers 

Voor de nieuwe locaties zijn vertalers nodig. Ook wordt er gekeken naar een passend activiteitenaanbod. Bij opening van de locaties worden extra vrijwilligers ingezet om te helpen met de catering. Na de opstart kunnen bewoners dit zelf doen. Aanmelden kan nog steeds via het aanmeldformulier op onze website. 

Weggeefwinkel bij Gezellig Nijmegen  

Bij Gezellig Nijmegen is een weggeefwinkel. Vluchtelingen kunnen kleding en schoenen uitzoeken en gratis meenemen. Hier kun je GEEN kleding en spullen naartoe brengen. De spullen worden door Het Goed en vrijwilligers en mensen van de kerk ingezameld en uitgezocht.   

 Inzet Bindkracht10  

Twee keer 110 mensen met spoed uit Ter Apel opvangen in de Jan Massinkhal was even hectisch.  Hiervoor is ook de hulp van Arabisch- en Turks- en Spaanssprekende vertalers ingeschakeld. Verschillende mensen van Bindkracht10 hebben zich ingezet de vertalers te vinden en in te schakelen.  

 Nu er straks geen noodopvang meer is, zal de hectiek afnemen. Bindkracht10 kan zich dan meer richten op begeleiding en het opzetten van een gepast activiteitenprogramma. Zo kunnen de vluchtelingen enigszins ontspannen en hopelijk wat bijkomen.   

oekraïense vlag