Bindkracht10.nlNieuwsUpdate Oekraïne

Update Oekraïne

Hier lees je de laatste ontwikkelingen rondom de noodopvang voor Oekraïnse vluchtelingen
Oekraïnse vlag
Haven in Nijmegen met ballustrade en flatgebouw
https://www.bindkracht10.nl/wp-content/uploads/2022/04/processed-a7dc605d-ca08-4105-ab08-9f4dec03cbe8_dQ8OojLP.jpeg

De laatste ontwikkelingen rondom de noodopvang

Update 6 april: je kunt nu ook zelf vrijwilligersdiensten inplannen.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne nam het aantal vluchtelingen sterk toe. Eerst vooral in de grensstreken maar inmiddels in heel Europa. Gemeente Nijmegen reageerde gastvrij en snel door een aantal locaties voor noodopvang te openen. Bindkracht10 is gevraagd om te helpen bij de coördinatie van vrijwilligers op deze locaties.  

Opzetten noodopvang

De eerste prioriteit was het regelen van ondersteuning op de opvang. We hebben een formulier geopend waar mensen aan konden geven dat ze gastpersoon of tolk wilde zijn. Daar hebben zich binnen 10 dagen meer dan 500 mensen voor opgegeven. Het is hartverwarmend hoeveel mensen zich in willen zetten voor de mensen uit Oekraïne. 

Aankomst eerste vluchtelingen 

De eerste vluchtelingen kwamen half maart zelfstandig aan. Sinds 17 maart komen er ook bussen met grotere groepen. In de Jan Massinkhal is het al behoorlijk druk. De vluchtelingen zijn erg blij en dankbaar voor de hulp die we hen geven. De eerste boot in de Waalhaven zit inmiddels ook vol. Er gaan nu ook mensen naar de tweede boot. Op de boten is meer privacy en kunnen ze langere tijd blijven. De mensen op de boot hebben vorige week leefgeld gekregen. De Gemeente richt ook andere locaties in en zoekt nog andere plekken. Ook daar zullen vrijwilligers een belangrijke rol gaan vervullen.  

Vrijwilligers staan klaar

Het was erg druk om alles te organiseren. Het is een hele puzzel om te zorgen dat de goede hoeveelheid mensen op de goede plek zijn. En er hebben zich in korte tijd zoveel vrijwilligers gemeld, dat het moeilijk was om iedereen snel persoonlijk bericht te geven. Inmiddels heeft iedereen iets gehoord. En vanaf dag 1 waren er vrijwilligers om de Oekraïners op te vangen. Dus veel hulde voor iedereen!  

Ontvangen en wegwijs maken

Er wordt nu veel geholpen op de opvang bij het helpen ontvangen en wegwijs maken van mensen. En daarnaast zijn er kinderactiviteiten gestart bij de Jan Massinkhal en het maken van een weekprogramma met partners. Voor de bewoners op de boot starten nu de gesprekken waar hun behoefte ligt. Daar stemmen wij onze activiteiten op af.  

Andere vragen

Wij zorgen voor de vrijwilligers op de opvanglocaties en activiteiten op locatie. Wat er nodig is aan vrijwilligers of activiteiten op locatie vermelden we op onze site. Mochten er aanbieders zijn van initiatieven, die kun je verwijzen naar oekraine@bindkracht10.nl. Heb je spullen over, of vragen over huisvesting etc? Die antwoorden en meer mogelijkheden om te helpen vinden mensen op de website van de gemeente.

Heel erg bedankt aan iedereen die zich al ingezet heeft!!