Bindkracht10.nlNieuwsWe gaan voor een inclusieve en kleurrijke stad

We gaan voor een inclusieve en kleurrijke stad

Vandaag is het coming out dag. Wat die dag precies is en hoe we daar aandacht voor vragen lees je in dit artikel
handen zwaaien met regenboogvlaggetjes
Vrouw dansend in regenboogkleding
https://www.bindkracht10.nl/wp-content/uploads/2022/10/pride-ge4eb44959_640.jpg

Op veel plekken hangt vandaag de regenboogvlag uit. Nijmegen is al meer dan 30 jaar een Regenboog stad. De gemeente zet hoog in om de acceptatie en positie van Lhbti+ inwoners in haar stad en regio te versterken. Hoe ze dat doet staat in de Regenboog-agenda. Opgezet door het regenboognetwerk en de gemeente. Activiteiten, festiviteiten en doelen vind je daarin terug. Bindkracht10 speelt hierin ook een belangrijke rol.

Het Regenboog-netwerk

Het Regenboog-netwerk is een samenwerking tussen organisaties, gemeenten, partners en inwoners van Gelderland-Zuid. Zij zetten zich allemaal in voor een doel: een samenleving waarin seksuele- en genderdiversiteit gangbaar is. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen, in vrijheid zichzelf kunnen zijn en kunnen houden van wie die wil. Juist in de verschillen zit de schoonheid en laten we dat met zijn allen altijd blijven vieren!

Bindkracht10

Bindkracht10 sluit aan bij de regenboog-agenda. De komende jaren wordt gekeken hoe het thema genderdiversiteit nog meer verwerkt kan worden in ons aanbod. Daarvoor zijn er inspiratiesessies met andere organisaties gepland. Ook is er extra aandacht voor meer samenwerking tussen onderwijs, welzijn, zorg, cultuur en veiligheid. Maar ook nu gebeurt er al veel. Fenna Hendriks projectleider innovatie en ontwikkeling bij Bindkracht10 zegt hierover:

“We betrekken op alle niveaus mensen; medewerkers, wijkbewoners en vrijwilligers. En brengen verbinding en wederzijds begrip tot stand. Dat doen we door het organiseren vanĀ  activiteiten bij bijvoorbeeld de Stips. Spelletjes spelen, vlag buiten hangen, informatiekraampjes en thema gesprekken. Vanuit het jongerenwerk worden armbandjes uitgedeeld, zijn er (groeps)gesprekken met jongeren over seksualiteit en ook bij de jongerencentra hangt de vlag uit.

Coming Out Dag

Op 11 oktober 1988 was de eerste coming out dag in de Verenigde Staten. Naar aanleiding van een demonstratie een jaar eerder in Washington. Er liepen ruim een half miljoen mensen mee. Het kwam door een zeer homo-onvriendelijk vonnis van een rechter. De rechter oordeelde dat het uitdragen van homoseksualiteit tegen de regels van het strafrecht was. Nu vieren we jaarlijks deze dag die staat voor vrijheid van uiting wie je bent. Vandaag hangen we de vlag uit in alle kleuren van de regenboog!

Vrijheden zijn nooit vanzelfsprekend en de herinnering daaraan moeten we met zijn allen levend houden.