Bindkracht10.nlNieuwsMinder zorg nodig door ontmoeting, beweging en cultuur

Minder zorg nodig door ontmoeting, beweging en cultuur

Welzijn op recept zorgt ervoor dat mensen actiever en gezonder worden.
foto van twee zittende vrouwen die praten
foto van twee mensen die praten aan de keukentafel
https://www.bindkracht10.nl/wp-content/uploads/2021/12/pexels-polina-tankilevitch-3873188-scaled.jpg

Minder zorg nodig door ontmoeting, beweging en cultuur

In de zorg komen veel mensen met problemen die voortkomen uit het dagelijks leven. Relatieproblemen, eenzaamheid of een zieke partner kunnen stress veroorzaken en kunnen zich uiten in lichamelijke klachten. Medische zorg is dan vaak niet de enige oplossing. Daarom kan de huisarts of praktijkondersteuner doorverwijzen naar Welzijn op Recept van Bindkracht10.

Fenna Hendriks, coördinator bij Bindkracht10: “De welzijnscoach kijkt samen met de bewoner naar wat die zelf graag zou willen doen. Samen zoeken zij net zo lang door tot een goede plek is gevonden om anderen te ontmoeten, een hobby uit te oefenen of om vrijwilligerswerk te doen.

Meer dan 200 mensen geholpen

In 2021 waren de welzijnscoaches van Welzijn op Recept in 9 stadsdelen actief. In totaal hebben ze 253 bewoners ondersteund. Dat varieerde van helpen vinden van een activiteit in de buurt tot vrijwilligerswerk of een maatje. De meeste deelnemers zijn verwezen door de huisarts, de praktijkondersteuning of de Buurtteams. Opvallend is dat in 2021 veel mensen zijn gaan meedoen aan een beweegactiviteit. Met name wandelgroepjes waren populair.

Gehoord en gewaardeerd

Fenna: “Wat we veel terug horen is dat mensen zich gehoord en gewaardeerd voelen. Ze worden actiever, komen meer de deur uit en hebben meer sociale contacten. Veel mensen voelen zich ook gezonder. Er zijn zelfs een paar mensen die betaald werk hebben gevonden”.

Nu ook cultuurcoaching

Samen met de Lindenberg, de Bibliotheek en Sterker is Welzijn op Recept eind 2021 uitgebreid met cultuurcoaches. Zij helpen deelnemers verder met laagdrempelige cursussen, workshops en andere activiteiten op het gebied van cultuur.

foto van twee zittende vrouwen die praten