Energie
Wat kun je doen tegen de stijgende energiekosten?
tekening metd e energiebesparingtip om een extra trui aan te trekken
tekening met de energeibesparingstip om stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit te trekken.
https://www.bindkracht10.nl/wp-content/uploads/2019/08/Expertise-Geldzaken3.svg

Energie: je kan niet zonder

Voor veel mensen stijgen de energiekosten. Vaak zijn ze al een groot gedeelte van je uitgaven. Veel mensen maken zich grote zorgen. Op deze pagina bespreken we wat je zelf kan doen. We geven tips om minder energie te gebruiken. En we geven aan welke hulp er is. Kom je er niet uit? Dan vertellen we waar je hulp kunt vragen.

Besparingstips met plaatjes

Energie besparen: hoe begin je daarmee? Bindkracht10 en de Stips hebben een praatplaat gemaakt met tips. Met duidelijke plaatjes en uitleg in het Nederlands, Engels en Arabisch. Haal de plaat bij jouw Stip of download het hier: Bindkracht10 – Besparingstips Energie praatplaat

Veelgestelde vragen over energie

 • ik maak me zorgen over mijn energierekening
  Je leest veel over de hoge energiekosten. Het is goed om te besparen. Op onze website lees je daar tips voor. Maar het is ook goed om te bedenken dat je ook energie nodig hebt.We horen verhalen van mensen die de verwarming helemaal niet meer aanzetten. Of dat mensen niet meer douchen. Dat is niet gezond! Maak je je zorgen? Wil je erover praten? Kom langs bij een van de Stips. Of praat met een van onze opbouwwerkers. Heb je al betalingsproblemen? Maak dan een afspraak met de Financieel Expert in de Wijk.
 • heb ik recht op de energietoeslag?
  De Energietoeslag is er voor mensen met een laag inkomen. In 2022 kun je € 1300,- extra toeslag krijgen. Heb je een uitkering van de gemeente Nijmegen? Dan krijg je de toeslag automatisch. Heb je de toeslag niet gehad? Dit zijn de voorwaarden:
  •  je woont in Nijmegen en staat ook op het adres ingeschreven
  • je hebt een geldig ID-bewijs of verblijfsvergunning
  • je bent 21 jaar of ouder
  En je inkomen is niet hoger dan:
  Jouw situatie Vanaf 21 tot pensioen Vanaf pensioen
  Alleenstaand € 1.435,00 €1.595,00
  Alleenstaande ouder € 1.845,00 € 1.945,00
  Getrouwd of samenwonend €2.050,00 €2,160,00
  Je kunt het zelf aanvragen op de website van de gemeente. Kom je er niet uit? De Stip helpt!
 • ik heb hulp nodig bij klusjes om energie te besparen
  De energiefixers komen gratis bij je thuis, zij voeren klusjes uit waarmee het huis beter geïsoleerd wordt. Bijvoorbeeld: tochtstrips aanbrengen, folie achter de radiator, verwarming slimmer instellen, radiator ventilatoren. Ze werken nu in de wijken Aldenhof, Zwanenveld en Meijhorst in Dukenburg. Woon je in 1 van die wijken? Dan kun je je aanmelden. Andere wijken volgen later.
 • ik wil advies om energie te besparen
  Wil je energie besparen? Maar weet je niet goed hoe? De energiecoaches komen bij je thuis. Samen kijken jullie naar je huis en je situatie. Ze geven tips hoe je energie kan besparen. Wil je meer weten? Kijk op de website van energieloket.  Gelijk een afspraak maken? Stuur een mail of bel Judith Schreurs: 06-51042801 of Adam Elhaj (hij spreekt naast Nederlands ook Arabisch): 06-44378323.
 • ik heb moeite om rond te komen
  Niet alleen de energiekosten zijn hoog nu. Ook de boodschappen worden steeds duurder. Veel mensen hebben moeite om rond te komen. Dan is het extra belangrijk dat je gebruik maakt van alle regelingen die er zijn. Die zijn er voor alle mensen met een laag inkomen. Het maakt niet uit of je werkt of een uitkering hebt. Denk aan toeslagen, bijzondere bijstand of de voedselbank. Onze Formulierenbrigade kent ze allemaal. En kan je helpen met aanvragen. Heb je al betalingsproblemen? Maak dan een afspraak met de Financieel Expert in de Wijk. Ben je ondernemer? Neem dan contact op met het Ondernemerssteunpunt van de gemeente.
 • Tip: cadeaubon voor energiezuinige spullen
  Wil je je huis zuiniger maken? Het Regionaal Energieloket geeft je een gratis cadeaubon voor € 50 euro voor spullen om energie te besparen. Je kunt deze inwisselen bij één van de deelnemende webshops of een lokale bouwmarkt. De cadeaubon voor huurders is nog aan te vragen. Voor de bon voor huiseigenaren is er een wachtlijst. Meer info en de bon aanvragen kan bij het Regionaal Energieloket.
 • Tip: bezoek een energiebijeenkomst
  Wil je praten over je rekening. Ideeën uitwisselen met andere bewoners? Advies krijgen? Kom naar één van de energiebijeenkomsten die regelmatig georganiseerd worden. Kijk bij onze evenementen wanneer er één bij jou in de buurt is.